Inspirasjon

NRK: Hyttemarkedet er i forandring!

NRK har en artikkel som kan skremme hver og en som har hytte i dag om at de høye strømprisene gjør at markedet vil kollapse. Asbjørn, daglig leder på Lemonsjøen, deler sin innsikt.

Det er mange familier som eier eller har tilgang til en fjellhytte i dag – og kjenner nok det på lommeboka at strømprisene i dag er høye. At så mange familier har et forhold til fjellhytter, kan en si er typisk norsk. Grunnene kan være flere og sammensatt. Vi reiser til fjells for å være aktive, treffe andre familiemedlemmer eller venner, eller være alene for å skape overskudd.

Høy inflasjon, renteøkning (lav rente historisk sett), og høye strømpriser (ikke så høyt på Lemonsjøen som ligger i lavprisområde), gjør at det blir mindre etterspørsel – og det er slik markedet fungerer. Men vil det bli kollaps på lang sikt -vi tror ikke det.

"Våre hyttepriser er relativt lave i forhold til lignende destinasjoner, og med et bedre utleiemarked fordelt gjennom året er dette en god investering om man i tillegg bruker hytta selv."

Kommer hyttemarkedet tilbake?

Vi på Lemonsjøen har sett en endring de siste årene, også før pandemien, at det er flere bruksdager på hytta enn tidligere, samtidig som økt leie av fritidsboliger gjør at det er et større søkelys på utleie for hytteeiere enn tidligere. Det er flere enn tidligere som vil leie og ha friheten som følger med det, men det er også mange som vil eie og leier ut for å finansiere eget bruk og ha friheten med det. Dette vil føre med seg et totalt større antall brukere av fjellhytter i fremtiden da vi får mer fritid og levestandarden blir bedre.

Det som nå er uoversiktlig for mange er bl.a. strømprisene, og her har vi på Lemonsjøen et fortrinn da området ligger i Midt-Norge som er et lavprisområde for strøm. Det lokale energiselskapet tilbyr også relativt sett lave faste priser til de som vil ha en sikker og oversiktlig strømkostnad, og mange har låst prisene denne vinteren. Likevel er ikke dette en sovepute for oss, vi jobber nå med en miljøprofil som skal sette søkelys på mindre strømforbruk, og alternativ miljøvennlig oppvarming for at våre kunder skal få en mer oversiktlig hverdag.

Hvorfor bør man kjøpe fjellhytte på Lemonsjøen?

Lemonsjøen er et område som ligger sikkert til ifølge klimarapporter når det kommer til vinter og snøforhold i fremtiden. Med hytter liggende på ca 900 moh ved foten til Jotunheimen er Valdresflye og Sognefjellet det som gjør at Lemonsjøen er et fint utgangspunkt for vårskiløping og turer, sommer som vinter. Med Besseggen- og Jotunheimenmassivet så nærme, fører dette til at Lemonsjøen har flere besøkende om sommeren enn om vinteren, noe som igjen gir et godt utleiemarkedet året rundt, i tillegg til at man kan bruke hytta selv gjennom hele året. Nye og bedre veier gjør at sikkerheten er bedret og kjøretiden har gått ned.

Aktivitetstilbudet er stort i området, med alpint, langrenn, randonee, fotturer, sykling, jakt, fiske mm. Lokal matkultur er viden kjent, og tilbudene her er også mange. Eller hva med dagstur til Geirangerfjorden?

Våre hyttepriser er relativt lave i forhold til lignende destinasjoner, og med et bedre utleiemarked fordelt gjennom året er dette en god investering om man i tillegg bruker hytta selv.

I fremtiden tror vi at mange av oss vil prioritere en mer aktiv fritid i eget land, og bruken av fjellhytter som naturlig kan brukes året rundt vil få økt antall bruksdøgn i fremtiden. Vi har stor tro på at hyttemarkedet vil komme tilbake fordi vi blir flere brukere og det er typisk norsk å bruke hytta aktivt, og markedet vil tilpasse seg nye rammevilkår.

Ønsker dere alle en god fritid og ta gjerne kontakt for å høre om våre planer på Lemonsjøen!

Flere inspirasjonsartikler